Η Βρύση

  • PDF
  • 4239 αναγνώσεις

Powered by PascM.NET

Όπως λέει και ο τίτλος ...αναμνήσεις έτσι ακριβώς θα είναι η αναφορά εδώ.
Στις σελίδες αυτές θα διαβάσετε μια σειρά από άρθρα με πρώτο αυτό εδώ όπου θα παρουσιάζουμε εικόνες και σχόλια αλλά και περιγραφές από την παλιά Λευκόβρυση, τουλάχιστον όσο παλιά στοιχεία θα μπορέσουμε να βρούμε.

Στην 1η εικόνα θα δείτε την βρύση στην Λευκόβρυση η οποία μέχρι και σήμερα σώζετε με προσθήκες και βελτιώσει οι οποίες όμως δεν έχουν καταστρέψει την αρχική εικόνα.
Σημ: Οι κοπέλες της φωτογραφίας είναι από αριστερά προς τα δεξιά.

vrsisi_pic_01

Σε αυτή τη βρύση λοιπόν πηγαίναν οι κοπέλες του χωριού και "φέρναν" νερό στα σπίτια μια και στα περισσότερα σπίτια δεν υπήρχε το "τρεχούμενο" νερό, αναφερόμαστε βέβαια σε εποχές αρκετά κοντά στην κατοχή (και παλιότερα) όπου η Ελλάδα μετρούσε τις πληγές της και προσπαθούσε να στυλώσει και πάλι τα πόδια της ως ελεύθερη χώρα.

Παράλληλα οι βρύσες τις Λευκόβρυσης ήταν και χώρος συνάντησης των κοριτσιών, κοριτσιών που σήμερα είναι είτε οι γιαγιάδες μας είτε οι μανάδες μας.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από το τότε μέχρι και το σήμερα όμως η ζωή στην Λευκόβρυση παραμένει αγνή και αληθινή με τα όποια προβλήματα και αν αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα τα οποία έχουν φέρει από την πατρίδα, μην ξεχνάμε ότι το χωριό μας συγκροτήθηκε από πρόσφυγες όπως ο παπούς μου Παύλος Αρουτσίδης που ήρθε στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των πληθυσμών σε ηλικία 12 χρονών.

Στην ποιο κάτω φωτογραφία η οποία είναι σύγχρονη βλέπουμε την άλλη βρύση της Λευκόβρυσης η οποία βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Λευκόβρυσης, σε αυτή τη βρύση θυμάμαι μικρό παιδί ότι εορτάζαμε ακόμη και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού και από τον παπά Κερίδη και αργότερα από τον σημερινό μας παπά τον παπά Αντώνη.

vrisi_pic_02

Μην ξεχνάμε ότι η Λευκόβρυση σύμφωνα με ανθρώπους (παππούδες και γιαγιάδες) πήρε το νέο όνομά της από τις βρύσες και τα νερά της.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 15 Μάρτιος 2011 15:01

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση