Παράλειψη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού απο τον Αντιρατσιστικό νόμο

  • PDF
  • 3510 αναγνώσεις

Powered by PascM.NET

 

pontiako5_1Με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδοςεπανέρχεται και καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την παράλειψη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και των υπολοίπων χριστιανικών λαών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις πρόνοιες του «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», που πρόκειται να επανέλθει εντός των ημέρων προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
“Θεσσαλονίκη,30-4-2014
            Αρ.Πρ.:6694
Προς: Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
Κοινοποίηση:
Όλους τους Βουλευτές,
ΜΜΕ
Τα 431 Σωματεία Μέλη Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
 Υπόμνημα
Σε συνέχεια του από 24 Νοεμβρίου2013 Ψηφίσματος της Γενικής Συνελεύσεως της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του από 28 Νοεμβρίου 2013, με αριθμό πρωτοκόλλου 8, Δελτίου τύπου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, του από 2 Δεκεμβρίου 2013 με αριθμό πρωτοκόλλου 6386 υπομνήματος μας, του από 15 Απριλίου 2014, με αριθμό πρωτοκόλλου 24, Δελτίου τύπου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και δεδομένου του γεγονότος ότι η Βουλή των Ελλήνων με το ομόφωνο ψήφισμα, της 24ης Φεβρουαρίου1994, ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδοςεπανέρχεται και καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την παράλειψη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και των υπολοίπων χριστιανικών λαών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις πρόνοιες του «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου», που πρόκειται να επανέλθει εντός των ημέρων προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός, καθώς παρόλες τις διαβεβαιώσεις που λάβαμε, επανέρχεστε με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στο οποίο διαχωρίζετε τα θύματα των Γενοκτονιών, καθώς αλλά τυγχάνουν προστασίας και άλλα όχι. Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά αναιρείτε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Βουλή των Ελλήνων, καθώς ως κριτήριο για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου και ιδιαίτερα στο άρθρο 3 αυτού τίθεται η αναγνώριση τους από Ελληνικό ή Διεθνές δικαστήριο και ως εκ τούτου υποβαθμίζετε το κύρος και την εγκυρότητα της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων.
Η παράληψη αυτή στερεί από την φαρέτρα μας, στον αγώνα που δίδεται για την διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ένα σημαντικό όπλο και χρήσιμο εργαλείο και τελικά εμφανίζει την συντεταγμένη Πολιτεία ανακόλουθη καθώς αφήνει σαφέστατα ερωτηματικά σχετικά με το ποία είναι η στάση της στο ζήτημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,αναγνωρίζοντας αφενός την Γενοκτονία αρνούμενη αφετέρου να συμπεριλάβει την άρνηση της στις πρόνοιες του εν λόγω νομοθετήματος.
Ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αλλά κυρίως ως μέλη της Ανθρωπότητας σαςεφιστήσουμε την προσοχή, καθώς οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, με την μορφή που έχει σήμερα, θα είναι οι πρώτοι που «εγκωμιάζουν, αρνούνται και εκμηδενίζουν τα εγκλήματα της γενοκτονίας», κατά τους ορισμούς του άρθρου 3, όπως αυτό διατυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση, που υπέστησαν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι στις αρχές του 20ουαιώνα από το Κεμαλικό καθεστώς.Σας καλούμε έστω και τηνύστατηστιγμή να διορθώσετε την παράλειψη σας.
Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
         Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Επαμεινώνδας Φαχαντίδης              Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδη
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ                             Δικηγόρος
 

 20/11/2013 

Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ποινές από τρεις μήνες ως τρία έτη και πρόστιμα ως €50.000 για τους παραβάτες

Στη Βουλή εισήλθε την Τετάρτη το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο είχε φέρει στη δημοσιότητα «Το Βήμα» αφού κατατέθηκε στους αρμόδιους φορείς για να αποφανθούν την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου. Με αυτό τροποποιείται ο Ν. 927/1979 περί «κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις». Είναι προϊόν συγκερασμού –κατά το μεγαλύτερο μέρος– σχετικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί προηγούμενα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προσαρμόζεται στην απόφαση-πλαίσιο 2008 της ΕΕ για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα. Σε αυτό προβλέπονται τα εξής:

Με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 € τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα. Το ίδιο τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα παραπάνω μέσα παροτρύνει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιεί από τις εν λόγω ομάδες, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Αν οι παραπάνω πράξεις είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 15.000 - 30.000 €. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των ανωτέρω πράξεων.

Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος με πρόθεση δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. προφορικά, δια του Τύπου ή του Διαδικτύου), εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει, αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Σημειωτέον ότι η τέλεση των παραπάνω πράξεων από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο τιμωρείται με αυξημένη ποινή.

Αν κάποια από τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων από νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλει, με απόφασή του, σωρευτικά ή διαζευκτικά: α) διοικητικό πρόστιμο 10.000 - 100.000 €, β) αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.ά. για διάστημα 1-6 μηνών.

Αν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ.

Αυτεπάγγελτη δίωξη αδικημάτων Ν. 927/1979

Οι πράξεις που περιγράφονται στο σχέδιο νόμο κατά των διακρίσεων καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικών ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=541123


 

10/4/2014 
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Β’ ανάγνωσή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τον εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» οι ΑΝΕΛ επιφυλάχθηκαν ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η οποία αναμένεται μετά τις εορτές του Πάσχα, θα ενσωματώσει βελτιωτικές αλλαγές που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.

«Δεν μπορεί να καταδικάζεται και δεν ποινικοποιείται η σκέψη και η έκφραση αλλά η εγκληματική πράξη που προκαλεί ο μισαλλόδοξος λόγος» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στους ισχυρισμούς του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη ότι το κόμμα του διώκεται για τα φρονήματά του και ότι δεν επιτρέπουν στα στελέχη του να πιστεύουν στον εθνικισμό.

Ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση αρκετών βουλευτών, να προστατευτούν από τον νόμο πρόσωπα που υφίστανται βία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια αντιτείνοντας ότι για το θέμα αυτό, θα καταθέσει αυτοτελές νομοσχέδιο.

«Είναι ένα δύσκολο ζήτημα που θέλει ιδιαίτερη μελέτη ως προς τις έννομες συνέπειες που παράγει. Πρέπει να το μελετήσουμε το θέμα προσεκτικά, από τη νομική, κοινωνική και θρησκευτική του διάσταση» υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, αντικρούοντας την κριτική της αντιπολίτευσης που καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικές σκοπιμότητες στο πάγωμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που το επανέφερε μετά την αποχώρηση του κ. Μπαλτάκου» ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά στο γεγονός ότι προηγούνταν άλλες επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας αλλά και του φόρτου εργασίας ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Κατριβάνου επισήμανε ότι «έχει ευθύνες η κυβέρνηση που έβαλε για τέσσερις μήνες στο ψυγείο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» ενώ υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι ρατσιστικής βίας με θύματα μετανάστες αφορά την αστυνομία».

«Υπήρξαν πολλές δυνάμεις στον συντηρητικό χώρο που δεν ήθελαν να υλοποιηθεί αυτό το νομοσχέδιο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και πρόσθεσε: «Θα ήταν θετικό βήμα να στηριχθεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση βάζοντας και τις δικές της πινελιές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Όλοι πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και όχι να ρίχνουμε νερό στον μύλο της νεοναζιστικής οργάνωσης που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τέτοια γεγονότα». Επίσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να επανακατατεθεί το άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, που προέβλεπε τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε όλοι πώς αποσύρθηκε και ποια ήταν η θέση του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξει επαναδιατύπωση και κατάθεσή του. Θα είναι ένα σημαντικό βήμα και μια απάντηση ουσιαστική για αυτά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα».

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, επέμεινε στην ανάγκη συγκρότησης Μόνιμης Επιτροπής κατά του φασιστικού ρατσισμού τονίζοντας ότι έχει «προβλήματα η ρατσιστική νομοθεσία».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορεί η φυλετική διάκριση να ταυτίζεται με τον ρατσισμό και να είναι καταδικαστέα» καθώς, όπως είπε, «η ίδια η φύση δημιούργησε τη διάκριση, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σκοπιμότητα ορισμένων άρθρων.

«Υπάρχει πλήρης έλλειψη πολιτικής βούλησης να πατάξατε πραγματικά το ρατσιστικό έγκλημα» υπογράμμισε από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε ότι δεν είναι τυχαίο που στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη λέξη ρατσισμός, ενώ, ζήτησε να προσδιορίζεται επακριβώς στον νόμο η ρατσιστική συμπεριφορά και να ποινικοποιηθεί ως έγκλημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος πρότεινε, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστούν στις γενοκτονίες και αυτές που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Βουλή, δηλαδή των Ποντίων και των Αρμενίων.

«Να δοθεί ακριβώς ο ορισμός του ρατσιστικού εγκλήματος στο νομοσχέδιο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για να μη γίνονται ερμηνείες κατά το δοκούν». ζήτησε η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα.


Πηγή: www.newsbomb.gr/politikh/story/430686/yperpsifistike-apo-tin-armodia-epitropi-to-antiratsistiko-nomoshedio#ixzz31EJMYdRS

29/5/2014

 Καταγγελία της βουλευτού Χρυσούλας Γιαταγάνα περί περίεργης αφαίρεσης από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, φράσης που αναφέρεται στις γενοκτονίες που υπέστησαν πληθυσμοί της Μικράς Ασίας. Στην επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης αναφέρει:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Κ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Θεσσαλονίκη, 29 Απριλίου 2014
Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
Την 10 Απριλίου 2014 στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, έγινε η β’ ανάγνωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Στο άρθρο 2 δεν αναφέρεται ρητά η άρνηση των γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή δηλαδή, της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των εν γένει Ελλήνων της Ανατολής. Υπενθυμίζω ότι το νομοσχέδιο που  κατατέθηκε στις 6-6-2013 ανέφερε ρητά τη φράση «γενοκτονιών αναγνωρισμένων από την Ελληνική Βουλή». Περιέργως όμως, η φράση αυτή αφαιρέθηκε κατά την α’ και β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι:  
α)κατά την ακρόαση των φορέων που έγινε στην επιτροπή της οποίας είμαι μέλος, ακούστηκαν σθεναρά οι φωνές των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. . οι οποίοι επέμεναν ότι ρητά πρέπει να αναφέρονται οι γενοκτονίες Πόντίων, Αρμενίων και Ελλήνων της Μ.Ασίας.
β)Τόσο κατά την α’ και την β’ ανάγνωση υπήρξε ρητή δήλωση του εισηγητή της ΝΔ του κ. Κουτσούμπα όσο και εμού ως εισηγήτριας των ΑΝ.ΕΛ. τότε, ότι δεν θα ψηφιστεί το αντιρατσιστικό  νομοσχέδιο αυτό εάν δεν αναφέρονται ρητά οι γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ.Ασίας.
 
 Περιέργως και κατά την β’ ανάγνωση δεν παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, νομοθετική βελτίωση του νομοσχεδίου στην οποία να υπάρχει ρητή μνεία στη γενοκτονία  των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ.Ασίας, όπως ρητά αναφέρεται το Ολοκαύτωμα. Πιθανώς υπήρξε άρνηση από πλευράς της ΔΗΜΑΡ, η οποία κατά την κατάθεση του Νομοσχεδίου ήταν στη Συγκυβέρνηση, προφανώς επηρεασμένης από τις «γνωστές απόψεις» της κ.Ρεπούση για «το συνωστισμό στην προκυμαία της Σμύρνης». Σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν αποτελεί μέρος της Συγκυβέρνησης, και ως εκ τούτου δεν υφίσταται πρόβλημα στην Κυβερνητική πλειοψηφία να προβεί δι’υμών στην προκείμενη νομοθετική βελτίωση του άρθρου 2.
Εάν δεν γίνει η  προτεινόμενη νομοθετική βελτίωση του άρθρου 2, ρητά σας δηλώνω ότι θα καταψηφίσω, ως Ανεξάρτητη Βουλευτής πλέον, το  αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, γιατί προσβάλει τις πάγιες αρχές και πεποιθήσεις μου, καθώς και διότι έλκω την καταγωγή μου από την Μ.Ασία.
Καλώ δε και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και ιδίως της ΝΔ, να εμείνουν στη θέση τους και να καταψηφίσουν το «Αντιρατσιστικό Νομοσχέδιο».
Με εκτίμηση,
Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα
Ανεξάρτητη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
Πηγή: http://www.anexartitos.gr/chrysoyla-giatagana-kataggelia-gia-paraleipsi-frasis-peri-genoktonion-apo-antiratsistiko-nomoschedio/

 

 

7/5/2014

Απειλεί να καταψηφίσει ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, εάν το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει ως αδίκημα την άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας απειλεί να το καταψηφίσει, εάν δεν αναφέρει ρητά πως η άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί αδίκημα.
«Η άρνηση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού» τόνισε ο  κ. Χαρακόπουλος, μετά από τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Γιώργο Παρχαρίδη. 
Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών που έχει αναλάβει η Συνομοσπονδία με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, ενόψει της ψήφισης από την ολομέλεια της βουλής του νόμου για την καταπολέμηση μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, προωθώντας το αίτημα να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα και η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων. 
Ο κ. Χαρακόπουλος, ιστορικός ερευνητής και ο ίδιος του μικρασιατικού ελληνισμού, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των Ποντιακών οργανώσεων, συμμεριζόμενος απόλυτα το δίκαιο του αιτήματός τους. Ο βουλευτής Λαρίσης, με την ευκαιρία της συνάντησης, πρόσφερε στον κ. Παρχαρίδη και το πρόσφατα επανεκδοθέν βιβλίο του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας».
Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση: 
«Η Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και όλων των χριστιανών της Μικράς Ασίας, είναι ένα αναμφισβήτητο ιστορικό γεγονός, αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εξολόθρευσης και εκδίωξής τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Θυμίζω ότι και στο παρελθόν είχα διατυπώσει πρόταση για κοινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας όλων των χριστιανών της Ανατολής -Ελλήνων, Ασσυρίων, Αρμενίων. Η κατασκευή μιας τεχνητά ομογενοποιημένης κοινωνίας από την Τουρκία, μέσω της Γενοκτονίας που τελέστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στη μικρασιατική γη, δεν επιτρέπεται να αμφισβητείται από κανέναν. Πολύ περισσότερο από την ελληνική βουλή που έχει αναγνωρίσει με νόμους τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενίων. Η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα, όπως ορθά αντιμετωπίζεται και η άρνηση του Ολοκαυτώματος που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Αν δεν γίνει, για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω, θα σημάνει στην πράξη ακύρωση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, κάτι που είναι απαράδεκτο».
 

9/5/2014
Το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, από το οποίο έχουν απαλειφθεί οι γενοκτονίες που αναγνώρισε η ελληνική Βουλή, έθεσε το προεδρείο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, στην οποία συμμετείχε και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Η αντιπροσωπεία της ΔΙΣΥΠΕ αποτελούνταν από τον πρόεδρό της, Γιώργο Παρχαρίδη, τον Ιωάννη Αντωνιάδη, γ.γ., και τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας, Γιώργο Βαρυθυμιάδη και Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη,

Ο Γ. Παρχαρίδης αναφέρθηκε στον αγώνα των Ποντίων για διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και εξέφρασε τη λύπη του γιατί στο σχέδιο νόμου που έφυγε από την αρμόδια επιτροπή δεν περιλαμβάνονταν η ποινικοποίηση της άρνησης των Γενοκτονιών των Ελληνων του Πόντου, Μικράς Ασίας και γενικά όσες αναγνώρισε η Ελληνική Βουλή.

Να συμπεριληφθούν

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι γενοκτονίες που αναγνώρισε η ελληνική Βουλή, γιατί διαφορετικά η Βουλή ουσιαστικά ακυρώνει και τον εαυτό της και όλες τις γενοκτονίες που αναγνώρισε. Ο απανταχού ελληνισμός δεν πρόκειται να το αποδεχτεί και θα αντιδράσει δυναμικά, τόνισε ο κ. Παρχαρίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου, αφού περιέγραψε τη διαδικασία αλλά και όλη την ιστορία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, να περιληφθούν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όλες οι γενοκτονίες που αναγνώρισε η ελληνική Βουλή.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=205854

 


 http://www.genocidetext.net/

genocide


 

Γενοκτονία - Από τη Βικιπαίδεια

Ο ελληνικός όρος γενοκτονία είναι ταυτόσημος με τον διεθνώς χρησιμοποιούμενο όρο genocide που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτείνω (=φονεύω). Τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής όρος δημιουργήθηκαν επίσημα (όρος διεθνούς δικαίου) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτόν τον όρο αποδίδεται κυριολεκτικά η από τους αρχαιότατους χρόνους υφιστάμενη έννοια και ακριβέστερα ένα από τα αρχαιότερα μαζικά εγκλήματα που αποβλέπουν στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.

Η γενοκτονία μπορεί να επιδιωχθεί είτε με σειρά ομαδικών φόνων, όλων ή σχεδόν όλων των μελών μιας φυλής, είτε με συστηματική εξασθένιση αυτής (με διάφορα μέσα) μέχρι τη βαθμιαία εξάλειψή της φυλής. Στα βίαια δε μέσα αυτά περιλαμβάνονται και σειρά απαγορευτικών μέτρων επί εθνικών, θρησκευτικών, γλωσσικών, ηθικών, ιστορικών ή άλλων παραδόσεων προκειμένου να επέλθει διαφοροποίηση ή αλλοίωση της καταδιωκόμενης φυλής με βέβαιη την συν τω χρόνω απώλεια του εθνικού και φυλετικού γνωρίσματός της. Ωστόσο, η απόδοση του όρου για μια συγκεκριμένη ενέργεια, οργανωμένου χαρακτήρα, ενέχει υποκειμενικά κριτήρια και τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αρκετές φορές διάσταση απόψεων.

Πηγή:http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 09 Μάιος 2014 17:34

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση