Οικονομικές & κοινωνικές Συνθήκες στην Δυτ. Μακεδονία

  • PDF
  • 2475 αναγνώσεις

Powered by PascM.NET

Το κλίμα σε όλη την ελληνική επικράτεια είναι ιδιαίτερα βαρύ από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως. Στη συγκεκριμένη όμως περιοχή κάποια στοιχεία, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα γεγονότα, διαμορφώνουν την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Συγκεκριμένα παρατηρούνται:         

         Α) Ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ανεργίας. Το Φεβρουάριο ήταν στο 23,9%, ενώ σε πανελλήνια κλίμακα ήταν 15,9%.

         Β) Δράστικη μείωση σπουδαστών στα αστικά κέντρα και των τεσσάρων νομών.

         Γ) Μειωμένα έσοδα δημοσίων υπαλλήλων( περίπου 20%), οι οποίοι λόγω της Δ.Ε.Η. αποτελούν μεγάλο μέρος του ενεργού εργατικού δυναμικού.

         Δ) Κλείσιμο αναλογικά πολλών επιχειρήσεων( περίπου 20%), σε σχέση με άλλες περιοχές.

         Ε) Μεγάλη μείωση αγοραστικής δύναμης και πτώση ψυχολογίας του καταναλωτή( πτώση τζίρου από 40% ως 60%).

 

Επισυνάπτω αποσπάσματα σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην περιοχή.

 

        

          Α) Ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ανεργίας.

'Αλλωστε, σε ότι αφορά την Δυτική Μακεδονία, για μία ακόμη φορά κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών σε ποσοστό ανεργίας, το οποίο για τον Φεβρουάριο του 2011 άγγιξε το 23,9, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας εξαετίας. Αυτό το ποσοστό μάλιστα είναι 8 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το πανελλήνιο ποσοστό για τον Φεβρουάριο, που ανέρχεται στο 15,9. 19 Μάιος 2011 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''Μαχητής'' Γρεβενών

O Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής ενημερώνει με έγγραφό του την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη για την απόφαση αποδοχής και υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των ΤΟΠΣΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων εργασίας και απασχόλησης.

Ειδικότερα ο Γιώργος Δακής αναφέρεται στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας της Περιφέρειας (23,9%) και καταθέτει το ομόθυμο αίτημα των Δυτικομακεδόνων για την αναγκαιότητα άμεσης ανταπόκρισης και δράσης από πλευράς Κυβέρνησης.   Το έγγραφο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίασή του της 30ης Μαΐου 2011, αποφάσισε κατά πλειοψηφία θετικά για την εξουσιοδότηση υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης.   Όμως, το ποσό των 3.458.000 ευρώ, που έχει προβλεφθεί για κατανομή στα πλαίσια των ΤΟΠΣΑ, είναι δυσανάλογα μικρό για την Περιφέρειά μας, λαμβανομένων υπ? όψη των πληθυσμιακών δεδομένων, του υψηλοτάτου ποσοστού ανεργίας και του γεγονότος ότι είμαστε Περιφέρεια, πλασματικά,  εκτός Στόχου 1 στο τρέχον ΚΠΣ.  Η σύγκριση με την όμορη Περιφέρεια Ηπείρου με την οποία ανήκουμε στην ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έχουμε παρεμφερή κοινωνικά, πληθυσμιακά και γεωμορφολογικά  δεδομένα είναι χαρακτηριστική:   ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΣΑ: 3.458.000 ? - 2,66 % ΤΟΠΣΑ: 7.046.000 ? - 5,42 % Ποσοστό Ανεργίας: 23,9 % Ποσοστό Ανεργίας: 15,1 % Πραγματικός Πληθυσμός: 301.522 Πραγματικός Πληθυσμός: 353.820 Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» καταγράφει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως «την πλέον προβληματική περιφερειακή αγορά εργασίας της χώρας, παρά τις σχετικά υψηλές αναπτυξιακές της επιδόσεις που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον κλάδο της ενέργειας». Κυρία Υπουργέ, η εκπόνηση από πλευράς Κυβέρνησης ειδικών στοχευμένων δράσεων και χρηματοδοτήσεων της Δυτικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς ποσοστού ανεργίας, που αποσαθρώνει τον κοινωνικό ιστό, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Εν αναμονή, της επίσκεψής σας στην Περιφέρειά μας, προσβλέπουμε στην εξειδίκευση του ενδιαφέροντός σας για τους Δυτικομακεδόνες, που πληττόμαστε πολυεπίπεδα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.  Ο Περιφερειάρχης Δυτικής  Μακεδονίας. Γιώργος  Δακής

7 Ιουν. 2011 πηγή: kozanimedia.gr

        

            Β) Δράστικη μείωση σπουδαστών στα αστικά κέντρα.

          Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, όπου εν μια νυκτί «κόπηκαν» χιλιάδες θέσεις εισακτέων και σε τρία τμήματα δε θα εισαχθεί ούτε ένας, οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν. Το κλείσιμο και άλλων εμπορικών καταστημάτων θεωρείταιι πλέον δεδομένο στην ευρύτερη περιοχή. «Ο αντίκτυπος για την τοπική οικονομία είναι σοβαρός», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος. «Η μείωση των φοιτητών θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση στη ζήτηση των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων. Καταστήματα θα οδηγηθούν σε λουκέτο, διότι η οικονομία της Φλώρινας στηρίζεται στους φοιτητές και δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να τη στηρίζει», εξηγεί ο κ. Βοσκόπουλος. Η μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη που παρατηρήθηκε ανάμεσα σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μειώθηκε σημαντικά, μάλιστα, ο αριθμός των εισακτέων ακόμη και σε τμήματα που διαχρονικά έχουν μεγάλη ζήτηση και υψηλό αριθμό εισαγομένων, όπως στα τμήματα Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ σε αντίστοιχα τμήματα των υπόλοιπων ΤΕΙ παρατηρείται σταθερή, ακόμη και ανοδική κατανομή θέσεων.

22 Μαΐου 2011 πηγή:aggelioforos.gr

           Και στα Γρεβενά, όμως, ο εκνευρισμός δε λείπει, καθώς σε μια επαρχιακή πόλη κάτω των 20.000 κατοίκων η παρουσία των 1.000 σπουδαστών κρίνεται σημαντική. Οπως διευκρινίζει στον «ΑτΚ» ο δήμαρχος, Δημοσθένης Κουπτσίδης, τα προβλήματα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο αναφορικά με τη συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά και με την αλλαγή κουλτούρας στην περιοχή. «Είναι μια κίνηση που δείχνει ότι θέλουν να συγχωνεύσουν το Τμήμα με την Κοζάνη. Αυτό κινητοποιεί πλέον όλους τους φορείς και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», σχολιάζει ο δήμαρχος Γρεβενών. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Χρήστου Παρασκευαΐδη, η αρνητική αυτή εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε λουκέτο ακόμη 50 καταστήματα το επόμενο διάστημα, καθώς η λειτουργία τους στηρίζεται κατά βάση στην παρουσία των φοιτητών. «Πολλά κατάστημα έχουν πτώση τζίρου έως και 90% και ήδη 40 καταστήματα έκλεισαν. Οι σπουδαστές είναι ένα κύτταρο που βοηθάει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας», παρατηρεί ο ίδιος. ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ.

23 Μαΐου 2011 πηγή:aggelioforos.gr

 

             Γ) Μειωμένα έσοδα δημοσίων υπαλλήλων.

            Οικονομική αιμορραγία ύψους 140 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνόλου της οικονομίας του, υπέστη τις γιορτές η Κοζάνη, ο "νομός των δημοσίων υπαλλήλων", εξαιτίας της περικοπής του δώρου των Χριστουγέννων στον δημόσιο τομέα. Σήμερα, η συρρίκνωση των πωλήσεων των καταστημάτων διαμορφώνεται σε 40%-60%.

14 Ιαν. 2011 www.makthes.gr

 

              Δ) Κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

             «Λύγισε» η Κοζάνη

             Η καταγραφή της ΕΣΕΕ έδειξε ότι το κέντρο της Κοζάνης εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18% των επιχειρήσεων είναι κλειστές, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλεισιμάτων από 22% έως 30% (όπως, για παράδειγμα, η οδός Βενιζέλου, όπου από τα 59 καταστήματα έκλεισαν τα 18). Να σημειωθεί ότι γενικά ο νομός Κοζάνης έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων που «λύγισαν» από την οικονομική κρίση και έβαλαν τελικά λουκέτο, σε σύγκριση με τους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Ετσι, από το σύνολο των 456 καταστημάτων που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης έκλεισαν οι 82 επιχειρήσεις (ποσοστό 18%).

09 Noεμβρίου 2010 Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

              Όπως προέκυψε από την έρευνα 92 μαγαζιά έκλεισαν μέσα στο 2010, ποσοστό 18%, μεγαλύτερο ακόμη και από την Αθήνα που είχε 15%, τη Βέροια που είχε 10%, την Έδεσσα που είχε 13% κ.α. Όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα είναι μεγάλο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Γιάννης Γκατζόφλιας. 

22 Σεπτ. 2010  Kozani.tv

            

              Ε) Μεγάλη μείωση αγοραστικής δύναμης και πτώση ψυχολογίας του καταναλωτή.

             Η οικονομική δυσπραγία και η κακή ψυχολογία του κόσμου δεν αφήνουν την αγορά να «κινηθεί», με αποτέλεσμα οι έμποροι να έχουν έρθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.  Μάλιστα όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτριος Αθανασιάδης «δεκάδες καταστήματα έχουν κλείσει και πολλά κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο». Εκτιμώντας την κίνηση για την περίοδο του δεκαημέρου ο ίδιος επεσήμανε χαρακτηριστικά πως «Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα μπορώ να πω πως ήταν η ίδια όπως και τις προηγούμενες ημέρες.  Σαν να μην υπήρξε αυτό το δεκαήμερο. Δεν ήταν μια περίοδος που είχε κάποια ιδιαίτερη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Κατανοητό βέβαια γιατί ο κόσμος δεν έχει την ίδια αγοραστική δύναμη που είχε παλαιότερα. Παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχολογία των καταναλωτών.Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι δυστυχώς δυσάρεστο και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση».Πολλά καταστήματα, ωστόσο, βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν. «Από δω και πέρα δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε στην Κοζάνη που ήδη έχει πανελλαδικά την πρωτιά στο λουκέτο των επιχειρήσεων, με βάση τον πληθυσμό και τα καταστήματα» σημειώνει.  Με βάση επίσημα στοιχεία, στην Κοζάνη το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν κλείσει 155 επιχειρήσεις. Σε κάθε δρόμο στην πόλη μας βλέπουμε δύο με τρεις καταστήματα κλειστά. Ανάλογα με την κατηγορία των επαγγελμάτων, η πτώση του τζίρου που υφίστανται τα καταστήματα είναι μεγάλη. Πρωταθλητές στην πτώση του τζίρου είναι οι επαγγελματίες ένδυσης και υπόδησης, σε ποσοστό που φτάνει έως και το 60% και γενικότερα ο τζίρος στην αγορά της Κοζάνης έχει πέσει στο 35-40%. Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων, η ΕΣΕΕ, κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση ή εξομάλυνση της κατάστασης, το θέμα είναι πλέον πως δεν υπάρχει ανταπόκριση. «Η περιοχή μας έχει επιβαρυνθεί πολύ, πλέον και για αυτό καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στο πανκοζανίτικο συλλαλητήριο» λέει ο κ. Αθανασιάδης και καλεί μαζικά τον κόσμο να συμμετέχει: «Το ΤΕΙ συρρικνώνεται, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο, το πετρέλαιο θέρμανσης από το φθινόπωρο εξισώνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Όλα αυτά θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Για αυτό καλούμε όλο τον κόσμο, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, να είναι εκεί. Να στείλουμε ένα γερό μήνυμα. Να δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας, τη διαφωνία μας, με στόχο την επιβίωση της περιοχή μας» καταλήγει.   

05 Ιούνιος 2011  Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2011

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Απρίλιος 2012 22:01

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση